Vanliga frågor
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna. Har du en egen fråga, maila oss, så hör vi av oss inom kort.
Pannan kräver tillsyn varje dag, ca 30 min i veckan. De pannor vi levererar är alltid utrustade med automatisk askutmatning. När er externa askcontainer är full ska denna tömmas, men det behövs normalt inte göras oftare än 2-4 gånger per år. I villapannor krävs kanske asktömning varje vecka eller oftare, detta slipper du som kund och det enda som vi kräver är att du tittar till pannan med jämna mellanrum, all skötsel förutom tillsyn tar vi hand om.
Tidigare, fram till 2011 hade alla tillverkande företag i Sverige ca 3 200 SEK per m3 olja i rena rabatter, dessa har idag sjunkit till ca 650 SEK och den sista resten av denna subvention försvinner i och med nyårsafton 2017. Oljepriset styrs både av världskonjunktur och politisk stabilitet. Priset på pellets sätts till 100 % av tillgången på råvara (sågspån) i Sverige, denna tillgång är idag stor och växer varje år då vi sedan många år har en nettotillväxt i våra skogar, vi tar alltså ut mindre via skogsbruket än som växer till i våra skogar.
Detta beror på hur mycket olja eller annan energi som ni förbrukar idag. Räkna med att 1 m3 olja (ca 10 000 kWh) motsvarar 2 ton pellets.
Detta beror på hur mycket olja eller annan energi som ni förbrukar idag. Räkna med att 1 m3 olja (ca 10 000 kWh) motsvarar 2 ton pellets.
Koldioxiden som frigörs vid förbränning ingår i den naturliga kretsloppet och bidrar därför inte till att öka växthuseffekten. Den pellets eller flis du eldar upp har via fotosyntesen under sin livstid omvandlat lika mycket koldioxid som det släpper ut vid förbränning. Med andra ord är bioenergi klimatneutralt.
Besparingen avgörs av den verkningsgrad som värmepumpen har, normalt sett sparar du mellan 60-70 % av din uppvärmningskostnad, räkna med att varje investerad krona ger 3 kronor tillbaka i energi.
Skillnaden ligger i storleken och effekten, dessutom är industrivärmepumpen tillverkad i ett mer robust utförande, den tål mer och är byggd för att monteras i en ”industrimiljö” där luftkvalitén oftast är väldigt varierande med slipdamm och andra föroreningar, detta klarar inte en villavärmepump på samma sätt.
Det beror på hur stor yta som ska värmas upp och vilken energiförbrukning du har idag för att hålla en god värme i lokalen. Vårt råd är att aldrig underdimensionera – är du osäker, välj alltid den större modellen.
Nej, det måste finnas ett kompletterande värmesystem. Luftvärmepumpen monteras i energibesparande syfte och klarar normalt ca 90% av energibehovet, om du har ett fungerande system idag så kan detta oftast användas som komplement till värmepumpen, annars erbjuder vi även montage av kompletterande värmekälla.
Nej, för att luftvärmepumpen ska fungera på rätt sätt måste omgivningstemperaturen där inomhusdelen finns vara minst +15 °C (16 °C på modeller utan lågtemperaturfunktion).
Vi ställer in "balansen" mellan den kompletterande värmekällan och luftvärmepumpen.
Termostaten ställs ca 3-5 grader lägre än luftvärmepumpen för att säkerställa bra värme även vi extremt låga utomhustemperaturer, din kompletterande värmekälla startas när värmepumpen inte längre ensam klarar av att hålla den inställda temperaturen.