Företagets kostnader halverades med värmepump

Swärds däckservice i Jönköping fick upptäcka att besparingsberäkningen inte var någon glädjekalkyl. ”Vi sänkte faktiskt våra uppvärmningskostnader med hälften. Det är fantastiskt”, säger Janne Swärd.

Bland alla fördelar med att byta till ett modernare uppvärmningssystem, i form av värmepump, är kanske den främsta den ekonomiska. Med värmepump får du en betydligt lägre driftskostnad. Enligt Pär-Olof Åkesson, projektledare på energilösningsbolaget Vuab, kan kostnaderna för uppvärmning beräknas sjunka rejält:

– Besparingarna i bytet till värmepump för ett företag ligger mellan 50-70%. Det är så stor besparingen brukar bli.

Ingen glädjekalkyl

Swärds däckservice Janne Swärd

Oavsett om bytet av uppvärmningssystem sker från olja, gas eller el som bränsle kan man vänta sig göra ansenliga besparingar. På Swärds däckservice i Jönköping använde de elpanna för uppvärmning av företagets lokaler. När Vuab presenterade de förväntade besparingarna trodde ägare Janne Swärd att det var en glädjekalkyl. Men efter ett byte till för lokalen anpassade värmepumpar, kunde Swärd konstatera att kostnaden för uppvärmning sänkts kraftigt.

– Våra uppvärmningskostnader sjönk faktiskt till hälften. Det var över förväntan, VUAB höll verkligen vad de lovat, säger Janne Swärd.

Men vad är det som gör att det blir så pass mycket billigare med värmepump jämfört med exempelvis oljepanna? Pär-Olof Åkesson från Vuab förklarar:

– Värmepumparna är mer energieffektiva. Det är inget trolleri. Det är bara helt enkelt så att med en värmepump får du ut mer energi i värme än vad den förbrukar.

”Jag behövde aldrig bekymra mig”

För Swärds däckservice var utmaningen att skapa en jämn och bra temperatur i lokaler med stora dörrar som ofta öppnas och stängs. Lösningen blev tre, diskret placerade värmepumpar.

– Vuab tog verkligen ett helhetsansvar för både installation, igångkörning och allting, så jag behövde aldrig bekymra mig. Det funkade klockrent, säger Janne Swärd.

Vuab genomförde alla installationer hos Swärds däckservice, utan att behöva skapa störningar i verksamheten. Enligt Åkesson är lösningar med värmepumpar ofta ideala för företag av denna storlek:

– På Vuab har vi lärt oss att lösningar med värmepumpar ofta är kanonbra för små industrier och verkstäder med medelhög förbrukning.

Kolla era siffror i Besparingskalkylen

Åkesson påpekar att besparingarna är kopplade till förbrukningen och att skillnaden också blir mer märkbar ju högre förbrukning ett företag har. För att du ska kunna få en indikation om hur mycket just ditt företag kan komma att spara vid ett byte till en värmepumplösning kan besparingskalkylen på Vuabs hemsida vara till hjälp.

– I besparingskalkylen på vår hemsida kan man själv knappa in sin förbrukning och få en fingervisning på vad man kan spara, säger Åkesson och fortsätter:

– Den kan vara till god hjälp för dig som vill veta vad bytet skulle kunna tänkas innebära konkret, i sparade kronor, varje år.

Kontakta oss, så berättar vi mer.

Se filmen

Swärds Däckservice i Jönköping halverade kostnaden för uppvärmning när de böt ut elpannan mot värmepumpar.

”- Trodde först det var en glädjekalkyl, säger Janne Swärd.”

GREEN-LEAF-text